Všechny recepty, Jídla s masem, Jídla ze zeleniny

Plněná paprika – klasický recept

Plněná paprika – klasický recept

Nejzákladnější recept na výborné letní jídlo

Jak dlouho to trvá

Podle počtu a velikosti paprik cca 1 hodinu

Jak se to dělá

Mleté vepřové maso smícháme s polouvařenou kulatou rýží (vaří se si 7 minut, vypne a nechá dojít), přidáme sůl, pepř, 2 prolisované česneky a trochu nastrouhané cibule. Chcete-li dělat i kuličky, dejte 1-2 vejce.

Dobře promíchejte a plňte do čistých zelených neštiplavých paprik zbavených zrníček.

Vložte do omáčky a vařte cca 30-40 minut. Pokud vám zůstane maso a uděláte kuličky, přidejte je na posledních 10 minut.

Recept na omáčku:

Na dno hrnce nalijte olej, aby pokryl dno a ještě trochu víc. Přisypte 2 kopcovité lžíce hladké mouky a vymíchejte jíšku. Zalijte 1,5 – 2 litry vývaru nebo vody. Dobře míchejte, aby nezůstaly bulky. Přidejte asi 0,75 deci až litr rajčatového protlaku, sůl a lžíci cukru.

 

Finta

Je jich víc. Jak píšu, vejce mohou a nemusí být, stejně kdo chce jemnější chuť, nemusí přidávat do masa česnek ani cibuli. Vývar doporučuji, je to fakt mnohem lepší. A kdo nechce silnou rajčatovou omáčku, stačí méně protlaku, ale já tedy nešetřím.

Nákupní seznam

8 – 10 zelených sladkých paprik, 1 kg mletého masa – plece, nebo krkovice, 30 dg kulaté rýže, sůl, pepř, 2 stroužky česneku, půl strouhané cibule, 2 vejce, vývar nebo voda, 0,75-1,0 rajčatové omáčky z rajčat, cukr.

Napsat komentář