Polévky

Gulášová polévka – recept z Maďarska

Gulášová polévka - recept z Maďarska

Jak dlouho to trvá

Cca 2 hodiny

Co potřebujeme

2 cibule

1 velkou lžíci vepřového sádla, resp, olej

600 g hovězího masa nakrájeného na kostičky – nejlépe krk

1 lžíci mleté červené papriky

1 malou konzervu rajčatového protlaku

3 stroužky česneku

1 červenou a jednu zelenou papriku

1 mrkev

1 velké nebo několik menších rajčat

2-3 brambory

sůl, pepř, majoránka, kmín

1,5 litru horkého vývaru nebo vody

Eventuálně 2 lžíce mouky na zahuštění a 1 feferonku

Jak na to

Cibule nakrájíme nadrobno a osmahneme na sádle. Vložíme maso, česnek nakrájený na malé kousky, osmahneme ze všech stran.

Poprášíme mletou paprikou, přidáme rajčatový protlak, mrkev nakrájenou na kolečka a obě papriky nakrájené na kostičky. Mícháme.

Posolíme, opepříme, přidáme kmín a majoránku.

Zalijeme horkým vývarem a vaříme hodinu na slabém ohni.

Přidáme na kostičky nakrájené brambory a dovaříme.

Dochutíme a podáváme.

Poznámka:

Chcete-li zahustit moukou, dejte ji na maso před zalitím vývarem a promíchejte.

Chcete-li zahustit bramborou, přidejte jeden spolu s se vší zeleninou, ona se rozvaří a polévku zahustí.

Pro milovníky pikantních polévek můžete vařit spolu s kouskem feferonky.